Skip to main content

Waarom goed leren bewegen?

Jong geleerd is oud gedaan

Nijntje springtJonge kinderen bewegen steeds slechter en dat is zorgelijk, want de grootste motorische ontwikkeling vindt juist in de eerste levensjaren plaats. Als je van heel jongs af aan veel én gevarieerd beweegt, leer je hoe je je lichaam moet gebruiken en ontwikkel je de belangrijkste spiergroepen. Die spieren komen op latere leeftijd heel goed van pas. Zo is het in de toekomst makkelijker om bewegingen sneller en beter uit te voeren. Vroegtijdig goed leren bewegen heeft ook invloed op het opnemen, het begrijpen en het verwerken van kennis. Kinderen die op jonge leeftijd op een leuke manier voldoende beweging krijgen, hebben meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien.

De vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd meekrijgen via de nijntje beweeglessen nemen ze overal mee naar toe. Of ze nou gaan hockeyen, zwemmen, turnen, voetballen of spelen in de speeltuin. Een vroege kennismaking met bewegen in combinatie met plezier vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en een sportieve levensstijl aannemen. Kinderen die aan de lessen deelnemen boeken vooruitgang op motorisch, fysiek, mentaal en cognitief terrein. Van jongs af aan vaardag in bewegen is dan ook niet voor niets een van de pijlers van het Nationaal Sportakkoord.

Een goede motorische basis geeft een leven lang beweegplezier!

Lees het ervaringsverhaal "Het nijntje Beweegdiploma is een schot in de roos" (artikel uit DG The Connection, het magazine van de KNGU).

KVLO

Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding: “Het nijntje Beweegdiploma is een begrip met toekomst”.
Bekijk het artikel